2012. szeptember 16., vasárnap

Windows 8

Munkámból adódóan és a MAPS csomagunknak köszönhetően én már két hete aktívan használom a Microsoft számítógépes operációs rendszerének legújabb iterációját, amelyre geek kíváncsiságból és munkahelyi elvárásból is teljes gőzzel vetettem rá magamat.


Az első megdöbbenés már a telepítés során megvolt, mivel igaz a Vista óta szerepel a telepítőben a frissítés lehetősége, azaz hogy az előzőleg telepített operációs rendszerből minden beállítást, programot és fájlt átvéve automatán telepedik a friss operációs rendszer, de ez se a Vista-ban se a Windows 7-ben nem működött nekünk még soha. Egészen idáig, hiszen a Windows 8 Professional a szükséges szabad lemezterület kialakítása után nagy boldogan és minden gond nélkül telepedett rá a jelenlegi Win7 Prof rendszeremre.
A setup folyamat során talán csak a szériaszámot és a frissítés módját kellett kiválasztanom és cirka 1 óra elteltével máris élvezhettem a Win 8 élményt (azaz később még egy kicsit eldugott helyen le kellett törölni a win7 telepítés során keletkezett cca 10-15GB méretű windows.old mappáját, de ez legyen a legnagyobb gondunk).

A második ámulatba a rendszer felállását követően kerül az ember, a már jól megszokott login screen helyett egy a tabletekre jellemző gyönyörű kép fogad minket, amelyen a már szintén a mobil eszközökön megszokott dátum, idő a notfikációs ikonok (hálózat-,töltés állapota, olvasatlan emailek, stb...) vannak gusztusosan elrendezve, pont mint a WP7 esetén. A képen egyet kattintva kapunk egy szép nagy gombos metro designos login screent, amelyen a bejelentkezést követően már elénk is tárul a jól megszokott asztalunk.
Azaz miket beszélek, dehogy tárul... A felhasználót a Kezdőképernyő fogadja, amelyen katonás rendben sorakoznak a metro appok statikus és élő csempéi (élő csempe az a metro designba illeszkedő "nagyméretű szögletes ikon", amelynél a program futásában bekövetkezett változások az "ikonon" is megjelennek, pl a weather csempéjén az éppen aktuális időjárás látható, a twitternél pedig jelzi, hogy hány olvasatlan mention vár ránk) valamint a windows által számomra érthetetlen módon kiválogatott néhány program ikonja, akarom mondani csempéje vár.


Az egész felület egy kicsit furán hat egy laptopon vagy egy Windows-os asztali PC-n egy 24-26 colos monitorral, hiszen a felület minden pontjáról süt, hogy őt bizony érintésérzékeny eszközökre optimalizálták. Szép, nagy, jól elhatárolódó rajta minden csempe, hogy azokat az ember a tabletjén könnyen, tévesztés nélkül tudja megérinteni, vezérelni... Ez mind szép és jó, de mint említettem desktopon furcsán hatnak a lób.szó méretű asztali elemek.

Az itt megjelenő csempéket én két csoportba sorolnám, a hasznos illetve teljesen hasztalan csempék csoportjába attól függetlenül, hogy személyes preferenciáink alapján mondjuk az Outlook indító képernyőre rögzítését hasznosnak tartjuk-e... Tehát vannak univerzálisan hasztalan appok, legalábbis szerintem. A hasztalan appok csoportját gazdagítja a News applikáció, amely megnyílva gyönyörű metro felületen kínálja az aktuális híreket, de sajnos előzetes elvárásaimmal szemben nem vehetünk fel bele akármilyen RSS csatornát, csak azokat jelentíthetjük meg vagy rejthetjük el, amelyeket a programba beépítettek. Itt található a travel nevű dupla széles élő csempe is, amely igen designos, ahogy a különféle városokról, országokról mutogat szűnni nem akar slideshowt, de designon kívül más haszna nem igazán van.

A haszontalan csempékről térjünk is át a hasznosakra. Itt vannak például a távoli asztali kapcsolatot vezérlő, az árfolyamokat valamint valuta konvertert indító appok éppen úgy, mint az időjárást a térképeket valamint az új internet explorer indítását vezérlő csempék (sajnos árfolyam váltást csak a programot megnyitva tudunk végezni, a Windows 7-es widgetnek ezúttal búcsút inthetünk) valamint a Windows áruház, amely a Win8 talán egyik legnagyobb innovációja az eddigi desktop és laptop OS-eit tekintve.

Egy kis intermezzoban emlékezzünk meg a távolmaradóról, akinek sikerült végül a Vistaból a Win7ből és a Windows 8-ból is kimaradnia, azaz a Windows File Systemről, amely az NTFS-t lett volna hivatott leváltani és amelynek fejlesztését azóta már le is állították. Joggal kérdezheti az átlag felhasználó, hogy de miért nem jó az NTFS?! A válasz egyszerű, eljárt feletette az idő. A linuxon és OSX-en megtalálható kiterjesztett, többek között a gyorsabb keresést is segítő attribútum rendszer kezelésére az NTFS nem alkalmas, így érdekes anomáliák tapasztalhatóak néha, amikor egy ilyen fájlrendszert igénylő OS-t használó géppel tallózunk egy NTFS partíciót, pl tripla fájlok, stb, hiszen valahova el kell tenni a kiterjesztett attribútumok meta adatait gondolják a fejlettebb fájlrendszert használó operációs rendszerek.


De térjünk is vissza az Áruházra és arra, hogy ez miért is lesz jó nekünk. A MS felismerte, hogy a különféle mobil platformokon nagyon hasznosan és jól használható módon kerültek beépítésre a platform specifikus áruházak, amelyeken keresztül sokkal szélesebb tömegekhez juttathatják el a fejlesztők programjaikat és a frissítések is kulturáltabb módon, 1001 felugró értesítő ablak helyett egy felületen oldhatóak meg. Az Áruház nagyon hasznos, már a telepítés pillanatában is rengeteg frissítést valamint sok nagyon hasznos ingyenes és fizetős programot találunk benne, amelyeket a régen windows live ID-nak nevezett, új nevén Microsoft fiókunkon keresztül érhetünk el, amely szerveres integrálódik az új operációs rendszerbe és ezen keresztül valósul meg a különféle Microsoft eszközeink jövőben szinkronizációja is majd. A market szép és áttekinthető, a programok nagy részét egyelőre a Microsoft töltötte fel az áruházba, de elvétve található már itt egy-egy kisebb fejlesztő programja is, amelyek között vannak az új felületet tökéletesen magukévá tevő és a metro deisgnon csak bukdácsoló résztvevők is, akiknek bőven lenne mit tanulniuk programjaik Windows Phone-os megfelelőitől.
De sajnos az Áruházak sem csak pozitív hozományai vannak... A market régiókorlátos lett, ami máris feltételezi annak lehetőségét, hogy bizonyos programok csak bizonyos területeken lesznek elérhetők, mindannak ellenére, hogyha a windowsos app submit nem változott az elmúlt időben, akkor a fejlesztőknek csak pár klikk engedélyezni terméküket az egyes marketekben. Tudjuk sajnos, hogy a Microsoft sem állt a régiókorlátos marketek tekintetében a helyzet magaslatán, hiszen WPon pont a saját programjukat nem jelentették meg a magyar piactéren.
A windows áruház nekünk felhasználóknak tengernyi új lehetőséget nyit, de hatása egyes már most is működő "áruházakra" még nem látható. Gabe Newell a Steam-et üzemeltető Valve-tól a Windows 8-t kicsit sarkítva a sátán munkájának nevezte, nem is hibáztathatjuk, félti a saját boltját, hiszen a Windows Marketen már most is több XBOX LIVE kompatiblis (gyk achievementet adó) játék is fellelhető.


A hasznos csempék leghasznosabbika az Asztal nevezetű, amelyet megkattintva máris az 1995 óta megismert asztal fogad minket. Középen a háttérképünk, alul a tálca, jobb alul pedig az értesítési terület. Egy dolog hiányzik csak és ez nem más, mint maga a start menü és ezzel el is érkeztünk a Win8 számomra egyik legfájóbb pontjához. Az egyes programok indítása és beállítások megadása nehézkessé vált, az amely eddig közel 20 éven keresztül olyan könnyen és megszokottan ment. Ha nincsen start menü, hogy érjük el a kézdőképernyőre, tálcára, asztalra nem rögzített programjainkat? És ilyenkor jön képbe az érintésérzékeny felület és a windows 8 másik nagy újítása,  hot cornerek és a charmok.


Aki használt már OSX-t, az tudja, hogy a hot corner egy olyan funkció, amellyel a képernyő sarkainál kattintva különféle funkciókat érhetünk el egyszerűen. A windows esetében már futó asztal aplikáció esetén a bal alsó sarkot megkattintva válhatunk a metro felület (Kezdőképernyő) és a hagyományos asztal között. Ettől feljebb, azaz a bel felső sarokba húzva és itt mozgatva az egeret válthatunk a futó metro-s appok között, valamint a jobb felső illetve alsó sarokba húzva az egeret, jelenik meg a charms bar, amely a Windows egyfajta új start menüje. A fentiekből látszik, hogy a windows igen érzékenyen épít az érintésre és a gesztusokra, amelyek az operációs rendszert futtató gépek 95%-án csak bősz egér rángatással hozhatóak elő. Gond egy szál sem, hiszen a Microsoft már árul értintésérzékeny felületű egereket, de ezek sajnos valamiért a metro felületen nem, csak az asztalon működnek, így használatuk még nem hozza meg a várt eredményt. Mit lehet akkor tenni? Egeret rángatni vagy gyorsbillentyűket magolni a gyorsabb használat érdekében.

De lássuk is azt a Charms Bar-t. A képernyő megfelelő pontjaira rántva az egeret tűnnnek elő a charmok a képernyő jobb szélén, amelyek fentről lefelé a következőek:


- Keresés: itt tudunk alkalmazásokat, fájlokat keresni és erre a menüre kattintva jelennek meg egy függőlegesen görgethető listában az Kezdőképernyőre rögzített appok csempéi. Az alkalmazások részre később még külön kitérünk.
- Megosztás, különböző megosztási funkciók érhetőek el innen, nálam még nem nagyon működik a menü.
- Kezdőképernyő, totálisan felesleges, pont azt csinálja, mintha a bal alsó sarokban kattintanánk
- Eszközök: A startmenü eszközök menüpontjának megfelelő metro felület azzal a kitétellel, hogy csak a csatlakoztatott eszközök látszanak itt, az inaktívak nem.
- Beállítások: innen indítható a vezérlőpult, vagy a metro felület testreszabását végző személyre szabás menüpont. Itt a bar alján található a hálózati állapotot, a fényerőt, a billentyűzet nyelvét, a notifikációkat valamint a kikapcsolást vezérlő menüpont.

Ide tartozó kis szösszenet, hogy a Win8 telepítését és kezdetleges belakását követően boldogan tértem volna nyugovóra azon az estén, de még leírni is ciki, de nem tudtam kikapcsolni a gépet, pedig nem ma jöttem le a falvédőről. Történt ugyanis, hogy nem találtam a szükséges menüpontot. Első ötletként a youtube segítségét vettem igénybe, ahol meglepő módon kis csillió videót találtam a problémámra, de sajnos ezek nagy része a developer preview változatból származott, ahol még volt egy kicsi start menü csökevény, de végül csak meglett a megoldás.

A Windows 8 leállítása így zajlik: Jobb szélen rángatjuk az egeret, charms bar, beállítások, főkapcsoló és leállítás... Hát nem magától értetődő? Hát nem!


De térjünk is vissza a programok indításához és a beállításokhoz. Egér jobb szélen matat, charms, majd keresés és itt elkezdhetjük gépelni az indítani kívánt applikácó nevét.. feltéve, ha tudjuk azt. Aki Windows 7 alatt is minden programot már a start menü keresés sorából indított annak nem fog gondot okozni az új felület, de ha egy olyan programot szeretnénk indítani, amelynek nevét nem ismerjük, ugyanezen az úton kell elindulnunk. A charms keresés, alkalmazások részét kiválasztva a gépünkön fellelhető összes program a képernyőre kerül oszlopokba rendezve, egy jobbról balra görgethető listában, ahol elöl állnak a metro appok, majd szépen mappánként névsorban a különféle egyéb programok. Ez a rész hogy is mondjam, egy kicsit szemetes, hiszen a programok nem csak indító ikonjukat, de uninstalljukat, readmejüket és helpjüket is be szokták tenni a start menübe, így el fog tartani egy darabig, amíg megatlálunk egy ritkábban használt programot.
Persze léteznek itt is gordiuszi megoldások. Az asztalát a windows verziók során pedáns rendben tartó kollégám (az asztal üres, csak a lomtár van rajta) minden programját az asztalra illetve a kezdőképernyőre rögzítette a könnyebb elérhetőség érdekében.

A programok indításánál kényelmetlenebb már csak a beállítások elérése, amelyre szerencsére az átlag felhasználóknak ritkán lesz szüksége. Újra szeretnénk perticionálni egy winyót vagy megváltoztatni egy hardver tulajdonságait? Eddig mit is tettünk? Számítógép jobb klikk, kezelés és ott volt minden. Ha most nem rögzítünk extra csempéket, akkor  asztal nézet, jobb szélen matatás, beállítások charm, vezérlőpult, felügyeleti eszközök, számítógép kezelés... Ez minden csak nem egyszerű és gyors....


Zárásként a Windows 8 nálam már marad ezen a gépen, hogy a többire fel fogom-e tenni?! Azt még nem tudom, de ha jönne egy start menü frissítés, egy default asztal nézet és még egy két dolog, akkor semmi bajom nem lenne a rendszerrel, hiszen gyors, kevés erőforrást eszik és stabil (mondjuk az én gépemen már fagyott egyet, amit kék halál helyett valami színes, szomorú szmájli képernyő jelez és ami a windows 7 alatt 4 év során egyszer sem fordul elő velem). De mégis úgy érzem, hogy a változásra fogékony geekek számára is csak pont annyi kényelmes újítást tudott hozni a rendszer, ahány kényelmetlen bosszankodásra okot adó egyszerűsítés képében megjelenő nehezítést hozott az életünkbe. A Windows 8 se nem rosszabb, se nem jobb, mint a Win7 egyszerűen más. Egy új kompozíció, amely áldozatául esett a Microsoft erőszakos egységes vizuális-identitás keresésének pont úgy, mint ahogy azt tavaly az XBOX menüje is (amit azóta hellyel közzel már kikupáltak) tette. A metro egy nagyon szép és átgondolt felület tabokra, telefonokra és kinectre, de sajnos érintésérzékeny felületek hiányában más platformokon csak komoly megszorításokkal és nehezítésekkel lesz alkalmazható.

Már csak valamivel több, mint egy hónap és mindenki számára elérhető lesz a Windows 8 (2012.10.26.), amely még a Microsofttól idegen, kedvező árú update lehetőséggel is csalogat. Másik oldalról ugyanakkor úgy gondolom, jó MS szokáshoz híven az új OS bevezetése után a régi már nem lesz kapható, így előbb utóbb a változásra legérzékenyebb rétegekhez is begyűrűzik majd a metro, azaz az irodákba, ahol az emberek nagy része sikító frászt fog kapni a terméktől.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése