2012. szeptember 15., szombat

iPhone 5

Nincs ősz Apple keynote nélkül, legalábbis nálam már idestova 5 éve (2007 óta vagyok iPhone tulajdonos), de az idei valami újdonság, valami különleges lesz, gondoltam magamban, csak éppen azt nem tudni, hogy jó vagy rossz értelemben. Azt mindezek ellenére tudni lehetett, hogy Steve Jobs évekre előre közreműködött az új termékek kialakításában,  így tavaly bekövetkezett halála ellenére az idén bemutatandó iPhone még nem lesz az első Jobs mentes iOS device. De mégis valami megváltozott... Egyre többeket érdekelnek az Apple termékek, egyre nehezebb gátat szabni az új fejlesztések kiszivárgásának és egyre nehezebb újat alkotni a piacon. Ámbár ha az Apple-nek mostanában már nem is sikerült a mobil szférában valami komoly egyedi innovációt felmutatni, de saját terméküket Jobs mindig olyannyira mesterien tudta prezentálni, hogy máris jobbnak érezhettük azt a konkurenciánál, még akkor is ha többször a valóságban igazából nem volt köztük különbség.
Jobs hiánya sokak szerint már komolyan érezhető a lanyhult belső titoktartáson, az Interneten hónapok óta kikerült iphone alkotórészeken és a szintén kiszivárgott specifikációkon, amelyek eredetiségéről parázs viták folytak hónapok óta net szerte.


Én a magam részéről nem vártam mást a keynote estéjén, csak azt, hogy jöjjön mindaz ami már kiszivárgott és esetleg legyen benne valami kis plusz... Az a bizonyos "one more thing", amitől az iPhone 5 majd jobb, több lesz, mint egy nagyon igényesen összerakott, nagyon minőségi képviselője a csúcs telefonok folyamatosan gyarapodó táborának. Ha pedig nem lesz semmi extra, sőt esetleg még iPad mini sem (nem is lett), akkor legalább a prezentációval adják el nekem a készüléket, ha már úgyis telefon váltás előtt állok.

Félelmeim sajnos a prezentáció alatt beigazolódtak. Egy az egyben azokat a specifikációkat és kinézetet kaptuk, amit a kiszivárgott képekből, infókból tudhattunk, ami nekem nagy gondot nem jelent, mert számomra mind a design, mind a belső megfelelő, de a karácsonyi ajándék bontás feelingjét egyszersmind elvesztette az Apple keynote, pont úgy, mint ahogy ezt évekkel ezelőtt az E3 is tette. :( Lehet ideje felnőni. Akkor mégis mit hiányoltam? A földbe döngölős Jobs féle prezentációt és a one more thinget, amitől az iPhone kiemelkedik a mezőnyből, amitől több lesz, amitől az lesz ami...

Az iPhone 5 ránézésre egy csodálatos készülék, amely viszont idén sem rengette meg a mobil piacot az innovációs értékével. Egyfajta kötelező tisztelet kör az évi kötelező fejlesztés oltárán, pont annyival több a 4S-nél, hogy a 4-ről váltók ne gondolkozzanak el azon, hogy inkább mégis egy olcsóbb 4S-t vegyenek.

És hogy akkor én fogok-e venni és ha igen, akkor mit? Fogok, méghozzá iPhone 5-t. És miért? Nem azért, mert az Apple meglepően gyorsan teríti a piacot (itthon a bejelentés után már 16 nappal kapható lesz), hanem azért mert továbbra sincsen értelmes konkurenciája az Apple készülékének.

Próbáltam én már androidot és windows phone-t is eleget, de mindig rövid kiruccanások után visszatértem az iphone-hoz. Céges telefonként 1,5 évig használtam WP7-7.5 telefont, ami pontosan hozta az elvárható szintet, amit a piacon képviselnie kell, de ennél semmivel sem nyújtott többet. A market szegényes, az árak helyenként sokkolóak, a frissítés nehézkes és mindennek fejében a Microsoft még ki is húzta a készülékek alól a platformot azzal, hogy a 8-as frissítés csak az azzal az egy időben érkező új készülékekre fog megjelenni, a régiekre (mondjuk a boltban éppen ebben a percben vásárolt nem olcsó Lumia 900ra) már nem... Mondhatnánk, hogy jön a 7.8, de ez csak egyfajta gumicsont, amit úgy vet oda a MS a népnek, mint kormányunk a kresz módosítást nekünk. Lehet róla beszélni, de csak pont arra jó, hogy elfedje a háttérben húzódó komolyabb problémákat.
Na de ha nem WP, akkor ott az Android mondhatnánk. A market roskadozik, az árak megfelelőek, a készülék kínálat bőséges és már-már a frissítések is kezdenek megfelelően érkezni, de számomra mégis egy meszelt sírboltnak tűnik az egész. Kívül szép, belül rohad. Ha fontos nekünk a személyre szabhatóság, a csilivili design a könnyű törhetőség, akkor az Android OS-nél keresve sem találhatunk jobbat (az iOS így 5 év után már nekem is elég puritán, egy-két widgetet elviselnék már én is), de belül mégis egy átgondolatlan katyvasz az egész. Logikátlan menük (máshol kapcsolja be az ember a wifit, mint ahol csatlakozik egy hálóhoz), nehezen elérhető funkciók (igen, szét lehet hackelni úgy az OS-t, hogy könnyebben elérhetőek legyenek azek a funkciók, de a default GUI miért nem tudja?), lokális almenüben megbújó fontos funkciók és mindennek a fejében még a MHz és magszám háború közepette is dadogós, akadozó, erőforrás pazarló működés, gyakori fagyásokkal, hibákkal. Szinte nincsen olyan androidos ismerősöm, akinek legalább hetente 1x ne fagyna a telfonja vagy ne szüntetné be működését telefonján egy-egy program érdekes körülmények között. Kinek kell ez? Nekem biztosan nem.

Amiben a WP elbukik (market és tartalom) ott a Droid remekel, ahol viszont a WP a nyerő (stabil, gyors, átgondolt OS), ott viszont az android bukik. Így nekem látszólag nincsen más választásom mint iOS-n maradni, de ez még nem minden.

Az ember a megfelelő pénzmag fejében hajlandó lemondani bizonyos vágyairól, elvárásairól, így megnéztem, hogy a szolgáltatómnál iPhone ár alatt mit kapok a többi platformon... Hát nem sokat, sőt! Ha akarok egy iPhone-hoz közeli élményt Androidon, akkor válogathatok a HTC OneX, Samsung Galaxy S3 és a Sony Xperia S telefonok közül. A Galaxy SIII még meggyőző is lehetne, de árban még drágább is az én csomagommal mint az iPhone, de a saját rossz tapasztalatok alaján Samsungot többet nem vennék, főleg nem ekkora lapát telefont ennyiért MŰANYAGBÓL! A OneX is azonos áron van, de itt sajnos megint rosszak a tapasztalatok, a cégben 6 darabból 4 folyamatosan szervizben van, már nem olyan az összeszerelés mint régen és ez is műanyag, messze van az igazi minőségi érzéstől. A nekem leginkább tetsző telefon az Xperia S. Szép is, minőségi anyagokból is készült, a sebessége is megfelelő és az ára is szó szerint néhány ezerrel olcsóbb, mint az iPhone (ha nem zavarna annyira az android vagy mondjuk fele lenne az ára, akkor még komolyan el is gondolkodnék rajta) tehát van egy lehetséges ellenjelölt... És akkor most jön az amit az Apple haterek 90%-a nem ért meg.

Az iPhone nem csak a nyers vasról szól, ami belül ketyeg. Hiába lassabb papíron egy 4S, mint egy SIII mégis megeszi reggelire az OS miatt. Az iPhone hardver és szoftver tökéletes harmóniája kismillió hozzáadott egyéb funkcióval. Maga a készülék és az OS mellett ott az AppStore, amely tagadhatatlanul a legjobb a három platform közül, találó árazásával és verhetetlen felhozatalával. Ott van az iTunes, amely monolitikus mivolta és Windowsos lassúsága ellenére (OSX-en nagyon gyors) a zenekedvelők kánaánja... Ott vannak az egyéb funkciók, mint az airplay amellyel megfelelő eszközök birtokában egy gombnyomással a TV-re varázsolhatjuk a nyaralás során a telefonnal lőtt képeket, a csodás podcaster alkalmazások vagy éppen az ezerszámra fellelhető praktikus és kevésbé praktikus MÉRET PONTOS kiegészítő, amellyel bővíthetjük telefonunk tudását. És a legnagyobb az iCloud, mert van ugye Skydrive és Google Drive, de valahogy az eszközök közti szinkronizációban és szolgáltatásokban még senki nem tart ott, mint az Apple, akinek Mac-je és több iOS eszköze van, az tudja, hogy miről beszélek...

Egy szó mint száz, "nincs más választásom" továbbra is "maradnom kell" az iPhone-nál, mint telefonnál és ezt cseppet sem bánom. Egy dolgot azért mégis, hogy újra cserélhetek SIM kártyát. F.ck nano-sim.

iPhone 5 tech specs:

CPU: Apple A6
Display: 4" 16:9 1136x640 high saturation retina diplay
Wireless: wifi n + LTE (végre EU frekvenciával is)
Camera: 8MPix (változatlan)
Front Camera: 1,2MPix (0,3-ról, de who cares)
EarPod (új füles, majd meglátjuk hogyan muzsikál)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése